Bym Rezistans Logo

Sıkça Sorulan Sorular

1-Rezistans nedir?
Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren direnç tellerine “rezistans” denir. Isıtıcı cihazlarda ısıyı meydana getiren tellere rezistans denir. Rezistanslar, oldukça yüksek bir öz direnç ve büyük bir ısıl dayanım (1400 0C ‘ye kadar) gösterir. Genellikle içinde krom(Cr), alüminyum(AL) ve nikel(Ni) bulunan demir(Fe) alaşımlarından yapılır. Ama genel olarak piyasalarda krom-nikel tel olarak bilinir.
2-Rezistans teli nedir?
Rezistans teli çeşitli kullanım alanları olan ve değişik oranlarda metallerden oluşan bir tür alaşımdır. Rezistans teli adını ise ısıtma elemanlarında ısıtıcı tel olarak kullanılmasından almıştır. Rezistans teli elektrik akımına karşı direnç gösterir.
3-Direnç nedir?
Direnç kelimesi, genel anlamda, "bir güce karşı olan direnme" olarak tanımlana bilir. Elektrik ve elektronikte direnç, iki ucu arasına gerilim uygulanan bir maddenin akıma karşı gösterdiği direnme özelliğidir. Kısaca; elektrik akımına gösterilen zorluğa DİRENÇ denir. Direnç"R" veya "r" harfi ile gösterilir, birimi ohm (Ω) dur.
4-Rezistans hesabı nasıl yapılır?
Tasarlanacak herhangi bir ısıtıcının gücüne göre kullanılacak direnç telinin hesabı yapılır. Bu hesabı yapabilmek için aşağıdaki şu formüller kullanılır: Rezistans telinin kesitini bulmak için: S= d^2/1,27 Rezistans telinin boyunu bulmak için: L= R x S/Ф Bu formüllerde kullanılan harflerin anlamları şöyledir: S = Rezistans telin kesiti (mm2 ) d = Rezistans telin çapı (mm) L= Rezistans telin boyu (metre) R= Rezistans telin direnci (Ω) Ф = Direnç telin öz direnci (Ω×mm2 / m) (Krom-nikel rezistans teli için j = 1,1 (Ω×mm2 / m) alınacaktır)
5-Kalıplarda kullanılan rezistansların önemi nedir?
PET hammadesi ürün kalitesine baglı olarak 270-290 C arasında erimeye başlar. Bu ısıyı sıcak yollukta ve nozullarda muhafaza etmek gerekir. Kalitesiz bir rezistans zamanla bu sıcaklıkları sağlayamaz hale gelir veya sürekli ısı değişimiyle karşı karşıya kalır.
6-Kızılötesi nedir?
Kızılötesi (Kızılaltı, IR veya Infrared) ışınım, dalgaboyu görünür ışıktan uzun fakat terahertz ışınımından ve mikrodalgalardan daha kısa olan elektromanyetik ışınımdır. Teknolojide kabul edilen ismi olan infrared Latince'de aşağı anlamına gelen infra ve ingilizce kırmızı anlamına gelen red kelimelerinden oluşmaktadır ve kırmızı altı anlamına gelir. Kırmızı görünür ışığın en uzun dalgaboyuna sahip rengidir. Kızılötesi ışınımın dalgaboyu 750 nanometre ile 1 mikrometre arasındadır. Normal sıcaklığındaki insan vücudu 10 mikrometre civarında ışıma yapar. [1] Doğrudan alınan güneşışığı %47 kızılötesi, %46 görünür ışık ve %7 morötesi ışınımdan oluşur.
7-İnfrared (kızılötesi) ile ısıtma mümkün müdür?
Kızılötesi ışınım bir ısı kaynağı olarak kullanılabilir. Kızılötesi sauna ve bazı elektrikli sobalarda ısınma amacıyla, uçak kanatlarında ise oluşan buzu eritmek amacıyla kullanılırlar. Kızılötesi ışınım aynı zamanda bir sağlık ve fizyoterapi alanında da kullanılmaktadır. Kızılötesi ışınım etraflarındaki havayı ısıtmadan sadece ışık geçirmeyen cisimleri ısıttığından yemek pişirme için de kullanılabilir. Kızılötesi ısıtma sanayide boya kurutma, plastik üretimi, tavlama, plastik kaynaklama gibi alanlarda da popüler olmaya başlamıştır. Bu tip uygulamalarda kızılötesi ısıtma yavaş yavaş geleneksel fırın ve ısıtma elemanlarının yerini almaktadır. Malzemenin karakteristiğine uygun kızılötesi frekans seçimi enerji verimliliğini de arttırmaktadır.
8-İnfared dalgaboyları kaça ayrılır?
Infrared: 0.7 to 300 µm dalgaboyları arasındadır. Bu dalga boyları aşağıdaki aralıklara bölünmüştür. * Yakın İnfrared (NIR): 0.7 ile 1.5 µm. * Kısa Dalga İnfrared (SWIR): 1.5 ile 3 µm. * Orta Dalga İnfrared (MWIR): 3 ile 8 µm. * Uzun Dalga İnfrared (LWIR): 8 ile 15 µm. * Uzak İnfrared (FIR): 15 µm'dan daha büyük. NIR ve SWIR yansıyan infrared olarakta bilinir, güneşten gelen ışınların yeryüzünden yansıması olan ışınlardır. MWIR ve LWIR ise termal infrared dalga boylarıdır.
9-Yağlı (radyatör) sobalar nasıl çalışır?
Dış görünüşleri kalorifer peteklerine benzer. Peteklerin içine tüp rezistans ve yağ konulur. Rezistans önce yağı ısıtır. Sonra petekler, yağ sayesinde ısınarak dış ortam ısınır. Petekler, geç ısınıp geç soğurlar.Radyatör dilimlerinin içerisinde ısıyı iyi ileten özel bir yağ ve bu yağın ısınmasını sağlayan rezistanslar vardır. Kontrol panelinin üzerindeki sinyal lambaları,hangi elemanların devrede olduğunu göstermek için kullanılır. Günümüzde yağlı sobalar, uzaktan kumandalı ve çeşitli görünümlerde modellerle geliştirilmektedir.
10-Quartz sobalar nasıl çalışır?
Quartz sobalar, ışıma yoluyla anında ısıtma yapmaktadır. İnsan veya cisimleri direkt olarak ısıtırlar. Normal ısıtma sistemlerinde önce hava ısıtılmaktadır. Isınan hava, kapalı mekân içerisinde tavana yükselerek dağılmaya başlar ve ardından cisimleri ısıtır. Quartz ve ınfrared sistemin çalışma mantığı ise ısının ışık dalgaları ile nakledilmesine dayanmaktadır. Halk arasında enfraruj olarak da bilinir. Güneş ışıklarının bir kısmına verilen addır. Infrared ışıkları, turuncu renginde olup güneşin doğuşu ve batışı sırasında net olarak görülebilen ışıklardır. Öncelikle ışığın vurduğu cisimler ısınır. Böylece ısının yönlendirilmesi sağlanmaktadır. Infrared ısıtma tekniği sayesinde boş alanlar yerine sadece istenen objeler daha aktif ve verimli bir şekilde ısıtılır.
Ürün Gruplarımız Mika Yalıtımlı Kelepçe Rezistanslar,Seramik Yalıtımlı Kelepçe Rezistanslar,Özel Üretim Fişek Isıtıcılar,İthal Avrupa Fişek Rezistanslar, Enjeksiyon Meme (Uç) Rezistansları,Sıcak Yolluk Sipral Rezistanslar,Kalıp Isıtıcı Rezistansları, Paslanmaz Borulu Isıtıcı Rezistanslar,Manşonlu Su ve Yağ Isıtıcı Rezistanslar,Serpantinli Rezistanslar, Endüstriyel Mutfak Rezistansları,Özel İmalat Borulu Isıtıcı Rezistanslar,Termostat ve Termokupllar, Fırın Rezistansları,Sıcak Yolluk Kontrol Üniteleri,Benmari Rezistansları,Frenleme Dirençleri, Seramik Rezistanslar,Elektrikli Isı Elemanları,Endüstriyel Isıtma Soğutma Ürünleri